Czekoladowe tetriminy

Czekoladowe tetriminy

  • 02:00
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 220 g mąki
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 300 g mlecznej czekolady
    • 75 g masła
    • 2 jajka
    • 100 g cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 70 ml mleka
    • słoiczek dżemu porzeczkowego

    Na krem:

    • 100 g mascarpone
    • 70 g cukru pudru

    Na polewy:

    • 150 ml śmietany 30%
    • 300 g białej czekolady
    • barwniki spożywcze
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Trochę jest z nimi pracy, ale efekt jest tego warty! Są kolorowe, zabawne i przepyszne! Kwaśność dżemu świetnie równoważy słodycz czekolady w cieście i polewie. Nie ma lepszej przekąski na 8-bitową imprezę!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i mleko. Odstawiamy na bok. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy czystą miskę, wbijamy do środka jajka, dodajemy cukier puder i całość miksujemy na wysokich obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta oraz potroi swoją objętość.

Mąkę zaczynamy miksować na niskich obrotach, dodając stopniowo masę jajeczną. Gdy składniki się połączą, dodajemy do masy rozpuszczoną czekoladę. Całość miksujemy, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.

Blachę o wymiarach 20 x 25 cm smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 180°C około 30 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto odwracamy spodem do góry i studzimy na kratce. Gdy ostygnie, przekrawamy na pół i środek smarujemy grubą warstwą dżemu.

Przy pomocy linijki i noża zaznaczamy na wierzchu ciasta kratkę o wymiarach 2,5 x 2,5 cm. Korzystając z tak przygotowanego szablonu, wycinamy nożykiem kształty tetriminów i ponownie układamy je na kratce (tak, by polewa, którą będziemy je dekorować miała gdzie ściekać).

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch i boki tetriminów, maksymalnie wygładzając powierzchnię.

W rondelku podgrzewamy śmietankę. Gorącą śmietankę dzielimy na równe porcje. Do każdej porcji dodajemy odrobinę barwnika, mieszamy, a następnie wrzucamy czekoladę (na każde 15 ml śmietanki dodajemy 30 g czekolady) i mieszamy, aż się rozpuści.

Gotowymi polewami dekorujemy tetriminy, rozprowadzając polewy równo po powierzchni i bokach.

Schładzamy w lodówce.


Komentarze