Czekoladowe trufle z orzechem laskowym

Czekoladowe trufle z orzechem laskowym

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g gorzkiej czekolady 70% 
    • 100 g orzechów laskowych 
    • 200 ml śmietany kremówki 
    • 80 g miękkiego masła 
    • 30 g cukru pudru 

    Dodatkowo: 

    • kolorowa cukrowa posypka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Czekoladę rozpuść w misce w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA.

2

Śmietanę wymieszaj z cukrem i zagotuj. Ciepłą wlej do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając. Wyciągnij miskę z czekoladą z garnka z gorącą wodą i poczekaj aż nieco przestygnie.

3

Do lekko przestudzonej czekolady dodaj masło i wymieszaj. Poczekaj aż całość wystygnie i wstaw do lodówki na 1 godz. Tymczasem upraż orzechy na suchej patelni.

4

Lekko stężałą masę nabieraj porcjami łyżeczką. Do porcji masy wciśnij jeden uprażony orzech i szybko zrób z niej w dłoniach kulkę. Kulkę czekoladową przetocz przez kolorową posypkę. Przygotowane trufle schowaj jeszcze na 20 min do lodówki.


Komentarze