Czekoladowo-bakaliowe serce

Czekoladowo-bakaliowe serce

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • ​1 tabliczka czekolady gorzkiej
    • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
    • 1 szkl. orzechów laskowych
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • 3 łyżki śmietanki kremówki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Orzechy laskowe poprzekrawaj nożem na połowy. W rondelku na średnim ogniu stop cukier puder (nie mieszaj, cukier sam się powoli roztopi). Do roztopionego wlej śmietanę kremówkę i zamieszaj. Następnie dodaj orzechy laskowe i żurawinę i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby karmel pokrył dokładnie orzechy i żurawinę. Przestudź chwilę.

Na papierze narysuj równe serce o średnicy ok. 10–13 cm. Przykryj je folią spożywczą i nałóż masę w taki sposób, aby zachować linię kształtu serca. Pozostaw do całkowitego wystudzenia i stwardnienia masy.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego, a potem na około 4 min do piekarnika nagrzanego do 220°. Roztopioną czekoladę wyjmij i dokładnie rozmieszaj. Ten sam rysunek z sercem odrysuj na pergaminie (koniecznie musi to być pergamin) i łyżeczką nakładaj czekoladę w wyrysowany kształt serca.

Gdy czekoladowe serce zacznie zastygać, nałóż na nie serce z orzechów i żurawiny i dość mocno dociśnij. U góry po środku serca patyczkiem do szaszłyków zrób delikatnie otwór o średnicy ok. 0,5 cm. Będzie on potrzebny do przewleczenia wstążki.

Możesz z wierzchu serce polać czekoladą, narysować jakieś wzory albo coś napisać. Serce pozostaw do całkowitego zastygnięcia czekolady. Przez otwór w sercu przeciągnij wstążkę i zrób kokardkę. Zawiń je w kolorowy papier lub celofan, zawiąż czerwoną wstążką i podaruj bliskiej osobie.


Komentarze