Czekoladowo-malinowe lizaki

Czekoladowo-malinowe lizaki

  • 01:15
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 jajek
    • 3/4 szkl. mąki
    • 3/4 szkl. cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
    • 2 łyżki ciemnego kakao
    • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 
    • 3 galaretki malinowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę wymieszaj z kakao, mąką ziemniaczaną i przesiej. Białka oddziel od żółtek i zacznij ubijać. Kiedy piana zacznie sztywnieć, dodawaj powoli cukier i kolejno żółtka. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do prostokątnej formy (ok. 20x25 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°. Piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudź całkowicie ciasto.

2

Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody i wystudź. Mleko skondensowane zacznij ubijać mikserem. Kiedy zacznie się pienić, dolej powoli zimną zastygającą galaretkę. Wymieszaj piankę i przelej na wystudzony biszkopt. Wstaw do lodówki na ok. 6 godzin.

3

Ciasto z zastygniętą masą pokrój na kwadraty. Każdy ponakłuwaj na szaszłykowe patyczki, następnie zapakuj w kawałek folii (najlepiej użyj rękawa do pieczenia) i udekoruj. 

 


Komentarze