Czekoladowy torcik

Czekoladowy torcik

  • 00:50
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 2 jajka
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 50 g masła
    • 3 łyżki cukru trzcinowego
    • 1 czubata łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

    Mus:

    • 1 i 1/2 szkl. śmietany 30%
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 1 łyżka kakao
    • 2 łyżki cukru pudru

    Do ozdobienia:

    • plasterki truskawki
    • listki melisy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W kąpieli wodnej rozpuść masło, czekoladę oraz łyżkę cukru.

2

Białka ubij na sztywną pianę.

3

Dodaj stopniowo pozostały cukier, cały czas mieszając.

4

Do masy czekoladowej dodaj kawę i wymieszaj.

5

Następnie dodaj żółtka i utrzyj je.

6

Do masy czekoladowej dodaj 1/3 ubitej piany i wymieszaj.

7

Do pozostałej piany dodaj łyżkę mąki i delikatnie wymieszaj.

8

Dodaj pianę z mąką do masy i delikatnie wymieszaj, zostawiając pęcherzyki powietrza.

9

Przełóż masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i piecz w 180°C ok. 20 minut, do suchego patyczka.

10

Przygotuj teraz mus. Kakao przełóż do miski.

11

Posiekaj czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej.

12

Śmietanę ubij na sztywno. Czekoladę ostudź.

13

Dodaj cukier puder oraz czekoladę.

14

Zmiksuj całość na jednolitą masę.

15

Na biszkoptowe blaty wyłóż mus czekoladowy, a na koniec udekoruj torciki truskawkami i melisą.


Komentarze