Czekoladowy tort z malinami

Czekoladowy tort z malinami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 6 jaj
    • 6–7 łyżek mąki
    • 6 łyżek cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szklanka świeżych malin
    • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

    Krem:

    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 300 ml śmietanki kremówki, zimnej
    • 3–5 łyżeczek syropu malinowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę. Do dużego naczynia przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z utartymi żółtkami i kakao. Bardzo ostrożnie dodać pianę, energicznie, ale krótko wymieszać. Dodać umyte maliny. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 30 min, aż brzegi zaczną odstawać od formy.

Żelatynę rozpuścić w bardzo niewielkiej ilości gorącej wody. Kremówkę ubić na bitą śmietanę. Dodać przestudzoną żelatynę i syrop malinowy. Biszkopt przekroić na pół, posmarować połową bitej śmietany, złożyć. Wierzch posmarować pozostałą masą, można przybrać malinami lub innymi owocami.


Komentarze