Czerwona kapusta z jabłkami duszona w winie

Czerwona kapusta z jabłkami duszona w winie

  • 01:30
  • 8 porcji
  • 134 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 średnia główka czerwonej kapusty
    • 1 duża cebula
    • 1 łyżka gęsiego smalcu (lub oleju roślinnego)
    • 4 łatwo rozpiekające się jabłka
    • 1 kawałek kory cynamonu
    • 4 goździki
    • 1 liść laurowy
    • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 1 łyżka octu winnego
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wykrawamy głąb, siekamy.

2

W rondlu rozgrzewamy gęsi smalec (lub olej roślinny), dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy ją.

3

Dodajemy posiekaną kapustę, obrane i pokrojone na kawałki jabłka, cynamon, zgniecione goździki, liść laurowy.

4

Podlewamy winem, gotujemy na małym ogniu, aż wino wyparuje, a kapusta idealnie zmięknie.

5

Doprawiamy do smaku solą, cukrem, octem i pieprzem, chwilę gotujemy, podajemy.


Komentarze