Czerwone curry z mango i kurczakiem w mleczku kokosowym

Czerwone curry z mango i kurczakiem w mleczku kokosowym

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 mango
    • 500 ml mleczka kokosowego
    • 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
    • 1 kłącze trawki cytrynowej
    • 500 g filetu z kurczaka
    • 2 małe papryczki chili
    • 1 łyżka sosu rybnego
    • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 limetki
    • 1 pęczek natki kolendry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W garnku rozgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy pastę curry i gotujemy na małym ogniu, aż pasta się rozpuści.

2

Dodajemy drobno posiekany czosnek, obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, drobno posiekaną trawkę cytrynową, obraną z wierzchniej, zdrewniałej warstwy. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 min, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki filet z kurczaka. Gotujemy kolejne 5 min.

3

Mango nacinamy wzdłuż do pestki, przekręcając oddzielamy od siebie dwie połówki, wyjmujemy pestkę, nacinamy miąższ w kostkę, nie przecinając skórki, ostrym nożem odcinamy wykrojone kostki od skórki, dodajemy do curry.

4

Trzymamy na małym ogniu, dodajemy wypestkowane, pokrojone w paseczki chili.

5

Doprawiamy sosem rybnym, cukrem i sokiem z limetki, gotujemy jeszcze 2-3 min. Podajemy w miseczkach, posypawszy listkami kolendry, z osobno ugotowanym ryżem jaśminowym.


Komentarze