Czeskie buchty z powidłami

Czeskie buchty z powidłami

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mąki krupczatki
    • 60 g cukru pudru
    • starta skórka z 1 cytryny
    • 250 ml mleka
    • 40 g świeżych drożdży
    • 2 żółtka
    • 1 ugotowany ziemniak
    • 100 g masła
    • 50 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    • szczypta soli
    • powidła do nadziewania
    • masło do smarowania i formowania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do ciepłego mleka dodajemy szczyptę cukru i pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie zaczyn.

2

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy startą skórkę cytrynową, zgniecionego ziemniaka, żółtka, roztopione masło i zaczyn.

3

Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, by wyrosło.

4

Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, wysmarowanymi dłońmi masłem odrywamy kawałki ciasta wielkości bułki, każdy nadziewamy powidłami, formujemy w kulę.

5

Układamy w nasmarowanej masłem blasze złożeniem do dołu tak, by kawałki przylegały do siebie. Odstawiamy blachę w ciepłe miejsce na 30 min, by buchty jeszcze podrosły, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C i pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy z pieca, gorące smarujemy po wierzchu masłem, lekko studzimy, wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem waniliowym, podajemy po ostygnięciu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze