Czosnek marynowany

Czosnek marynowany

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg czosnku
    • 4 zielone papryczki chilli
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego

    Zalewa:

    • 2 szkl. wody
    • 2 szkl. octu
    • 2 łyżki soli
    • 1 łyżka cukru
    • ok. 10 ziaren pieprzu czarnego
    • 1 łyżka gorczycy białej
    • 1 liść laurowy

    Dodatkowo:

    • 4 małe słoiki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Czosnek obierz i umyj. Do gorącej zagotowanej wody wrzuć na 2 min czosnek i papryczki chilli. Następnie odetnij z papryczek szypułki. Do wyparzonych słoików wkładaj czosnek i po 1 papryczce.

Przygotuj zalewę: 2 szklanki wody zagotuj z solą, cukrem, ziarnami pieprzu, gorczycą i liściem laurowym. Dodaj 2 szklanki octu i gotuj wszystko ok. 4 minuty. Gorącą zalewą zalewaj słoiczki z czosnkiem, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Wyparzonymi, ale suchymi zakrętkami zamykaj słoiki.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacjiPORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJAnakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Słoiki przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.


Komentarze