Dachówki migdałowe z pomarańczą

Dachówki migdałowe z pomarańczą

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g płatków migdałowych
    • 125 cukru
    • 1/4 pomarańczy
    • 10 g wanilii
    • 2 jaja
    • 25 g masła
    • 10 g mąki
    • 20 g cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj masę migdałową: masło rozpuść w rondelku i przelej do miski kuchennej. Dodaj płatki migdałowe, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Wszystko razem wymieszaj, dodaj drobną pokrojoną skórkę z 1/4 pomarańczy i ponownie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do temp. 170°. Na blachę rozłóż papier do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładaj masę na papier, formując z niej małe krążki. Pozostaw ok. 2-3 cm odstęp pomiędzy okręgami. Piecz, aż się zrumienią.

Gotowe, jeszcze gorące zdejmij z papieru i formuj na smukłej butelce. Po ochłodzeniu zachowają nadany kształt. Ułóż dachówki jedna za drugą na półmisku i posyp cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze