Delikatna zupa serowa

Delikatna zupa serowa

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 30 g masła
    • 20 g mąki
    • 3/4 litra mleka
    • 1/8 litra białego wina
    • gałka muszkatołowa
    • kromka ciemnego chleba
    • cebula
    • 80 g startego sera żółtego ementalera
    • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
    • pęczek szczypiorku
    • sól
    • biały pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć, następnie dodać mąkę i wymieszać. Rozprowadzić winem, wlać mleko. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dodać ser, podgrzewać, aż się roztopi. Chleb pokroić w kostkę i przysmażyć na maśle. Do zupy domieszać delikatnie ubitą śmietanę. Podawać w filiżankach z grzankami, posypaną siekanym szczypiorkiem.


Komentarze