
Delikatna zupa serowa
- 00:50
- 1 porcja
- Bardzo prosty
Składniki
- 30 g masła
- 20 g mąki
- 3/4 litra mleka
- 1/8 litra białego wina
- gałka muszkatołowa
- kromka ciemnego chleba
- cebula
- 80 g startego sera żółtego ementalera
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- pęczek szczypiorku
- sól
- biały pieprz
- Sposób przygotowania
- Produkty
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć, następnie dodać mąkę i wymieszać. Rozprowadzić winem, wlać mleko. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dodać ser, podgrzewać, aż się roztopi. Chleb pokroić w kostkę i przysmażyć na maśle. Do zupy domieszać delikatnie ubitą śmietanę. Podawać w filiżankach z grzankami, posypaną siekanym szczypiorkiem.