Delikatny krem z kasztanów

Delikatny krem z kasztanów

  • 00:45
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g kasztanów
    • 400 ml bulionu warzywnego
    • 200 ml śmietanki
    • 20 ml wiśniówki
    • 1 ząbek czosnku
    • 40 g cebuli białej
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • natka pietruszki do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do temperatury 210°C. Kasztany umyj i małym ostrym nożem kuchennym natnij płaską część orzecha na krzyż. Dzięki temu kasztan pęknie we wskazanym miejscu. Rozsyp gotowe kasztany na blasze z piekarnika i wstaw do pieczenia na ok. 15 minut. Kasztany będą gotowe jak tylko pękną, a spod spodu brązowej łupiny będzie widać kremowy miąższ. Upieczone kasztany odstaw do ostygnięcia.

W tym czasie obierz cebulę i czosnek. Pokrój drobno w kostkę. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż lekko cebulę i czosnek. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Zdejmij z ognia i odstaw. Obierz kasztany z łupiny i brązowej skórki. Gotowe przełóż do rondelka z podsmażoną cebulę. Wlej bulion i gotuj powoli, aż kasztany całkowicie zmiękną. Wlej wiśniówkę oraz śmietankę, następnie całą zupę zmiksuj blenderem na puszysty krem. Przelej do szklaneczek a na wierzch dekoracyjnie połóż kleks ze śmietanki oraz listki natki pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze