Deser awayuki

Deser awayuki

  • 07:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 żyłki żelatyny
    • 2 filiżanki wody
    • 3 filiżanki cukru
    • 4 białka
    • 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 400 g dorodnych truskawek lub poziomek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozpuścić żelatynę w wodzie, kiedy spęcznieje dodać cukier, wstawić na mały ogień, rozpuścić mieszając, schłodzić do temperatury pokojowej. Truskawki oczyścić, umyć, podsuszyć na ściereczce.

Ubić pianę na sztywno. Wlewając schłodzoną żelatynę, ubijać dalej. Ubijając dodać sok i skórki z cytryny.

Gęstniejącą masę włożyć do prostokątnego naczynia o równym dnie, lekko naoliwionego, wyrównać powierzchnię masy. W masę powciskać równo truskawki czubkami do dołu (zostawić kilka do przybrania) i wstawić do lodówki na ok. 5–6 godzin (do stężenia).
Po stężeniu przewrócić do góry nogami i wyjąć z formy, pokroić na kwadraty wielkości jednej porcji tak, aby cięcie szło w połowie truskawki.

Nakładać porcje na talerzyki, każdą przybrać dwoma truskawkami położonymi na skos. Podawać jako deser do kawy lub herbaty.


Komentarze