Deser bezowy z borówkami

Deser bezowy z borówkami

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 350 - 400 g borówek amerykańskich​
    • 225 g cukru pudru
    • kilka kropel olejku waniliowego
    • 300 ml śmietanki 36%
    • 4 białka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Białka zmiksuj na sztywną masę, dodaj cukier (partiami) i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj olejek waniliowy i wymieszaj. 1/4 masy z białek odłóż. Na pergaminie narysuj dwa okręgi - jeden mniejszy, drugi większy. Rozprowadź ubitą masę z białek w przestrzeni narysowanych okręgów i wygładź nożem. Z odłożonej piany zrób małe bezy na oddzielnym kawałku pergaminu. 

Piekarnik nagrzej do temp. 200° i wstaw do niego bezowe placki oraz małe bezy. Gdy zaczną się zarumieniać, wyłącz piekarnik i otwórz go. Pozostaw bezy na ok. 10 min w piekarniku z uchylonymi drzwiami (powinna utworzyć się pianka). Wyjmij i przestudź (bezy lekko opadną). 

Ubij śmietanę z 1 łyżką cukru pudru. Placki przełóż bitą śmietaną, a na wierzchu dość gęsto poukładaj umyte i osuszone borówki. Przykryj drugim plackiem bezowym, nałóż na niego dekoracyjne stożki bezowe i posyp borówkami. Deser schowaj do szczelnego pojemnika lub zawiń w folię spożywczą. Włóż go do zamrażalki na ok. 8 godz. Wyjmij ok. 30 min przed podaniem. Zmiana temperatur spowoduje pojawienie się kropelek skarmelizowanego cukru na powierzchni bez. Przed podaniem deser pokrój na kawałki, przełóż do pucharków i dodaj świeże owoce.


Komentarze