Deser lodowy ze śliwkami

Deser lodowy ze śliwkami

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 opakowanie lodów waniliowych
    • 1/2 kg śliwek węgierek
    • 1 cytryna
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 3-4 łyżki cukru
    • 2 łyżki masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śliwki drylujemy i tniemy na ósemki, zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, pozostawiamy na około 15–20 minut. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło i cukier, smażymy przez chwilę, aż cukier się skarmelizuje. Wrzucamy śliwki z sokiem z cytryny. W trakcie smażenia dodajemy cynamon.
Smażymy przez 15–20 minut na średnim ogniu tak, aby śliwki pozostały w dotychczasowym kształcie. Do pucharków nakładamy po kulce lodów waniliowych i zalewamy przestudzonymi śliwkami w syropie. Smacznego.


Komentarze