Deser malinowy

Deser malinowy

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g malin
    • 6 podłużnych biszkoptów
    • 50 ml wina czerwonego półsłodkiego
    • 100 ml śmietany kremówki 36%
    • 3 - 4 łyżki cukru pudru
    • 1 żółtko 
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka pokruszonej czekolady gorzkiej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Biszkopty połam na połowy. Wino wlej do płaskiego talerza i zanurz w nim 3 biszkopty (uważaj, aby nie wchłonęły zbyt dużo płynu). Następnie ułóż biszkopty ułóż na dnie naczynia, a na nich poukładaj świeże maliny.

Kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, jajka i masło. Ukręć ze składników gęsty krem i podziel go na dwie równe części. Maliny przykryj 1 częścią kremu. Kolejne 3 biszkopty zanurz w winie i ułóż na warstwie z kremem.

Wierzch udekoruj pozostałymi malinami oraz bitą śmietaną i kawałkami czekolady. Przykryj deser folią spożywczą, aby nie chłonął innych zapachów i wstaw do lodówki na ok. 2 - 3 godz. Podawaj schłodzony.


Komentarze