Deser naleśnikowy z brzoskwiniami i jogurtem

Deser naleśnikowy z brzoskwiniami i jogurtem

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 brzoskwinie
    • 150 ml jogurtu naturalnego
    • owoce letnie, np.: maliny, borówki
    • 1/2 jabłka
    • 1/2 szkl. musli
    • garść rodzynek
    • garść orzechów włoskich
    • garść migdałów
    • garść migdałów w płatkach
    • 2 kostki czekolady
    • listki świeżej mięty

    Ciasto:

    • 1 szkl. mąki
    • 2 jajka
    • 1 szkl. mleka
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka cukru
    • 1 szkl. oleju do smażenia
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka połącz z mlekiem, dodaj sól i cukier – wszystko dokładnie wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wlej do niej żółtka – całość zmiksuj. Następnie dodaj masło i ponownie zmiksuj. Do masy dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto odstaw na 10 min.

Na głębokiej patelni rozgrzej szklankę oleju. Następnie, nabieraj łyżką ciasto i smaż niewielkimi kroplami, kapiąc bezpośrednio na gorący tłuszcz. Smaż do zarumienienia się. Nieregularne formy z ciasta naleśnikowego wyjmuj cedzakiem i układaj na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Jogurt wymieszaj z musli. Jedną brzoskwinię sparz gorącą wodą i zdejmij z niej skórkę, następnie pokrój w kostkę i wymieszaj z jogurtem. Gotową masę przełóż do miseczek. Jabłko zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do miseczek. Następnie dodaj owoce letnie i naleśnikowe ciasteczka. Deser posyp orzechami, migdałami, rodzynkami płatkami migdałowymi, udekoruj świeżo pokrojoną brzoskwinią. Na końcu dodaj 1 łyżkę jogurtu i posyp wiórkami z czekolady, zeskrobanymi ostrym nożem. Podawaj udekorowane świeżymi listkami mięty.


Komentarze