Deser pana cotta

Deser pana cotta

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 200 ml śmietanki 30%
    • 200 ml mleka
    • 1 tabliczka białej czekolady
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka agaru
    • do ozdobienia: czekolada deserowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śmietankę, mleko, pokruszoną czekoladę i wanilię podgrzać w rondelku, aż czekolada się rozpuści – zdjąć z ognia. Agar rozprowadzić w garnuszku z kilkoma łyżkami wody, dodawać powoli ok. 1/2 szklanki gorącej śmietanki i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu.
Gdy agar się całkowicie rozpuści, przelać go do pozostałej śmietanki i jeszcze chwilę podgrzewać, aż będzie bliski zagotowania.

Przelać masę do foremek i schłodzić je w lodówce. Foremki można wcześniej posmarować odrobiną stopionego masła, żeby łatwiej było wyciągnąć deser. Schłodzoną panna cottę należy przełożyć na talerzyki i ozdobić wiórkami z czekolady. Najlepiej użyć czekolady deserowej, która zrównoważy słodki smak deseru.


Komentarze