Deser piernikowy z kremem wiśniowym

Deser piernikowy z kremem wiśniowym

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g okruchów z piernika
    • 300 g mrożonych wiśni
    • 200 ml soku jabłkowego
    • 1 i 1/2 budyniu waniliowego bez cukru
    • 150 g masła 
    • 100 g wiśni z konfitury
    • 20 g cukru
    • 70 ml likieru wiśniowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wiśnie z konfitury zalej likierem i odstaw. Mrożone wiśnie zagotuj z cukrem i 150 ml soku jabłkowego. Pogotuj chwilę, aż zmiękną po czym zmiksuj je na gorąco i przetrzyj przez sitko. Zmiksowane wiśnie ponownie zagotuj. Budyń rozmieszaj w pozostałych 50 ml soku jabłkowego i wlej do gotujących się wiśni. Zagotuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Chłodne masło lekko rozbij mikserem i w dalszym ciągu miksując, dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Odcedź wiśnie z likieru. Do pucharków nakładaj warstwowo porcje kremu, wiśnie i po kilka łyżeczek okruchów piernikowych.Okruchy możesz skropić lekko likierem, w którym moczyły się wiśnie. Deser podaj zaraz po przyrządzeniu.


Komentarze