Deser z białą czekoladą

Deser z białą czekoladą

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g białej czekolady
    • 150 g serka mascarpone
    • 125 ml śmietanki 30%
    • 40 ml wódki owocowej
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 30 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do metalowej miski wrzuć połamaną czekoladę i dolej wódkę oraz 30 ml wody. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą. Mieszając, czekaj aż czekolada się rozpuści, następnie dalej mieszaj do uzyskania zupełnie gładkiej masy.

2

Zestaw miskę z garnka i kiedy masa lekko ostygnie, dodaj po łyżce serka mascarpone. Całość ucieraj na gładką masę.

3

Rozpuść żelatynę w 25 ml gorącej wody.

4

Zacznij ubijać śmietanę. Kiedy śmietana zacznie sztywnieć, dolej przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijaj do uzyskania właściwej konsystencji śmietany.

5

Ubitą śmietanę dodawaj po łyżce do wystudzonej (ale nie stężałej) masy czekoladowej. Dokładnie mieszaj.

6

Kiedy masa stanie się już zupełnie gładka, rozlej ją do wyłożonych folią spożywczą foremek. Folia ułatwi wyciąganie deseru z foremek.

7

Rozlany do foremek deser wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Po tym czasie przełóż deser z foremek na talerzyki, ozdób kawałkami owoców, listkami melisy i podawaj.


Komentarze