Deser z galaretką

Deser z galaretką

  • 04:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 smaki galaretki owocowej (brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa)
    • 200 g mandarynek
    • 200 g brzoskwiń
    • 300 g truskawek
    • 200 g malin
    • 300 g bananów
    • garść orzechów włoskich
    • garść migdałów
    • bita śmietana do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Owoce umyj, w miarę potrzeby obierz ze skórki, podziel na mniejsze części. Owoce podziel na 3 części według kolorów.

Na dno wysokiego naczynia ułóż pierwszą część owoców. Przygotuj jedną galaretkę (najlepiej w kolorze owoców ułożonych na dnie naczynia) według przepisu podanego na opakowaniu. Ostudź galaretkę i kiedy będzie letnia zalej owoce, tak aby powyżej zostało miejsce na kolejne dwie warstwy. Pozostaw do zastygnięcia.

Analogicznie wykonaj te same czynności na zastygniętych warstwach galaretki w innych kolorach, dzięki czemu powstanie trójkolorowy deser.

Po zastygnięciu ostatniej warstwy udekoruj deser bitą śmietaną, orzechami i świeżymi owocami.

Możesz wykorzystać inne owoce, także te z puszki (pamiętaj, żeby je dobrze odsączyć z zalewy). Nie dodawaj do deseru kiwi, bo galaretka nie stężeje.


Komentarze