Deser z galaretki

Deser z galaretki

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​4 połówki skórek z pomarańczy
    • 500 ml mleka skondensowanego słodzonego
    • 2 op. galaretki pomarańczowej
    • 15 g żelatyny
    • 10 ml likieru pomarańczowego (schłodzonego)
    • laska wanilii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przygotowując skórki z pomarańczy, przetnij pomarańcze w poprzek na pół i delikatnie oddziel miąższ od skórki łyżką stołową. Dokładnie usuń białą część skórki.

2

Zagotuj 600 ml wody. Do gorącej, ale nie wrzącej wody wsyp obydwa opakowania galaretki pomarańczowej i dokładnie wymieszaj. Do rozpuszczonej i wystudzonej galaretki dodaj likier. Nie mieszaj zbyt energicznie, żeby nie rozbić tężejącej galaretki. 2–3 szerokie szklanki ustaw pod kątem i włóż do nich połówki skórek z pomarańczy. Do tak przygotowanych naczyń rozlej tężejącą galaretkę.

3

Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i poczekaj, aż napęcznieje. Mleko przelej do garnuszka i podgrzej wraz z pestkami z jednej laski wanilii. Napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA dodając po trochu podgrzane mleko. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z resztą podgrzanego mleka i odstaw do przestudzenia.

4

Tężejącą masą dopełnij szklanki i skórki z galaretką pomarańczową. Po zastygnięciu galaretkę w skórkach pokrój w grubsze plasterki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze