Dietetyczna sałatka z kurczakiem i szpinakiem

Dietetyczna sałatka z kurczakiem i szpinakiem

  • 00:30
  • 2 porcje
  • 458 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g świeżego szpinaku
    • 70 g pieczarek
    • 150 g filetu z kurczaka
    • 20 g migdałów w plasterkach
    • 3 cebulki dymki
    • 1/2 łyżki musztardy
    • 1/2 łyżki octu z białego wina
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
    • kostka rosołowa Bio
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z cytryny
    • kromka chleba razowego lub żytniego
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka ugotuj w bulionie z kostki rosołowej. Następnie ostudź go i pokrój w cienkie paski. Migdały podsmaż na suchej patelni, uważając, aby się nie przypaliły. Pieczarki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Potem skrop je sokiem z cytryny. Dymki posiekaj, wymieszaj z umytymi i osuszonymi liśćmi szpinaku. Dodaj kurczaka i migdały. Z oliwy, octu, łyżki wody, czosnku, cukru i przypraw zrób sos i polej nim sałatkę. Z kromki chleba razowego lub żytniego zrób grzankę. Pokrój ją w kostkę i posyp sałatkę.


Komentarze