Domki z okienkiem z kruchego ciasta

Domki z okienkiem z kruchego ciasta

  • 01:20
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 300 g mąki
    • 200 g masła
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • szczypta mielonych goździków
    • szczypta cynamonu

    Glazura morelowa do ciastek:

    • ½ szklanki konfitury morelowej
    • 100 g cukru
    • ¼ szklanki wody
    • 1 łyżeczka soku z cytryny

    Lukier domowy:

    • 2 białka
    • 1 i ¼ szklanki cukru pudru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj glazurę: konfiturę zmiksuj. Zagotuj wodę z cukrem. Gotuj, mieszając tak długo, aż syrop stanie się klarowny (ok. 15 min). Do gotującego się syropu dodaj konfiturę i jeszcze raz podgotuj wszystko razem (ok. 10 min). Polewa powinna być przejrzysta i gładka.

Przygotuj kruche ciasto: z podanych składników wyrób ciasto. Mąkę wsyp na stolnicę. Na środku mąki ułóż zimne masło i za pomocą noża posiekaj je z mąką. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na jedną godzinę. Następnie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość 1 cm. Z ciasta wytnij dowolny kształt (mogą to być gwiazdki, domki, serduszka, cokolwiek, co podpowiada Ci fantazja).

Podziel ciastka na pół. W jednej części w środku ciastek wytnij przy pomocy foremek małe gwiazdki (lub inny kształt), a drugą część pozostaw bez gwiazdek.

Nie wyrzucaj małych gwiazdek, które pozostały z wycinania okienek. Po upieczeniu środek tych małych gwiazdeczek ozdób kropelką białego lukru.

Ciasteczka układaj na blasze i wstaw na 10 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°. Następnie ciastka bez „okienek” („gwiazdek”) posmaruj glazurą i nałóż na nie ciastka z wyciętym „okienkiem” .

Przygotuj lukier: białka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę. Wyciskaj lukier przez szprycę do kremów lub kładź łyżeczką i rozsmarowuj na „dachach” domków gorącym nożem tak, aby powstała gładka powierzchnia. Na koniec, jeszcze miękki lukier posyp wiórkami kokosowymi. Pozostaw do wyschnięcia.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze