Domowe bułki oraz cebulka do hot-dogów

Domowe bułki oraz cebulka do hot-dogów

  • 02:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Na bułki:

    • 25 g świeżych drożdży
    • 1 łyżka cukru
    • 50 ml ciepłej wody (około 42°C)
    • 200 ml ciepłego mleka (około 42°C)
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka soli
    • 500-550 g mąki
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mleka

    Na cebulkę:

    • 7 dużych cebul
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól
    • kilka łyżek wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Hot-dogi to prosta imprezowa przekąska – wystarczy podać gościom bułki, dobrej jakości parówki, ketchup, musztardę i kilka dodatków jak np. smażoną na maśle cebulkę lub plasterki kiszonego ogórka. Każdy może skomponować dokładnie takiego hot-doga na jakiego ma ochotę!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W dużej misce łączymy drożdże z cukrem i wodą. Przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut, aż zaczną pracować.

Do zaczynu dodajemy mleko, olej, sól i stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego), aż nabierze jednolitej, gładkiej konsystencji.

Czystą miskę smarujemy odrobiną oleju, przekładamy do niej ciasto, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Na natłuszczony blat wyjmujemy ostrożnie wyrośnięte ciasto (nie zagniatamy, ciasto powinno być dobrze napowietrzone). Ostrym nożem dzielimy je na 8 równych części. Z każdej części formujemy podłużną bułeczkę i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, by prawie stykały się brzegami.

Odczekujemy około 15 minut. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Przy pomocy pędzelka smarujemy wierzch bułeczek.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C. Zrośnięte ze sobą bułeczki studzimy na kratce, a przed podaniem ostrożnie je rozrywamy.

Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż do zrumienienia. Dodajemy cukier, mieszamy, a następnie podlewamy 2-3 łyżkami wody. Gdy cebulka nabierze brązowego koloru, przyprawiamy do smaku solą.

Podajemy na ciepło jako dodatek do hot dogów.


Komentarze