Domowe chipsy zapiekane z parmezanem i przyprawione czarnym pieprzem

Domowe chipsy zapiekane z parmezanem i przyprawione czarnym pieprzem

  • 00:15
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,5 kg ziemniaków na frytki
    • 50 g sera parmezan
    • 1/2 cytryny
    • 1 l oleju do smażenia
    • 1/4 pęczka szczypiorku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
    • dodatkowo: pergamin na tytkę
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki dobrze wyszoruj kuchenną szczoteczką, by pozbyć się piasku. Następnie dokładnie wypłucz je pod wodą. Przekrój ziemniaki na ćwiartki, a te jeszcze na pół (jak na łódki ziemniaczane). Rozgrzej olej do smażenia do temperatury ok. 175°. Aby sprawdzić czy tłuszcz osiągnął dobrą do smażenia temperaturę, zanurz w nim kawałek ziemniaka. Jeśli tłuszcz wzburzy się wokoło, możesz smażyć. Ziemniaki wkładaj na rozgrzany tłuszcz partiami
Usmażone frytki odkładaj w torebkę pergaminową. Porcję ziemniaków posól i posyp świeżo tartym serem parmezan, grubo mielonym pieprzem oraz skórką z cytryny. Używaj świeżo tartego parmezanu – dzięki temu łatwo przyklei się do gorących i chrupiących ziemniaków.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze