Domowe krakersy

Domowe krakersy

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 szklanki mąki razowej pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • ¼ łyżeczki soli
    • 6 łyżek masła
    • ½ szklanki sezamu
    • ¼ szklanki miodu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wsyp do miski mąkę, sól, sodę i sezam. W garnuszku roztop masło z miodem i dodaj do miski z suchymi składnikami. Nie zgniataj, ani nie mieszaj całości zbyt długo. Połóż ciasto na stolnicy posypanej mąką i rozwałkuj je na grubość 3 mm.

Pokrój ciasto w kwadraciki o boku 5 cm, ponakłuwaj je widelcem i przekrój po przekątnej, aby powstały trójkąciki. Układaj na grubo wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°. Ostudź na papierze woskowanym.

Z podanej ilości składników otrzymasz ok. 36 krakersów.


Komentarze