Domowe krokiety ziemniaczane z szynką wędzoną

Domowe krokiety ziemniaczane z szynką wędzoną

  • 00:50
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg ziemniaków
    • 100 g szynka (plasterki)
    • 1 cebula
    • 150 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 jajko
    • 1 l olej do smażenia
    • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
    • 1/4 pęczka szczypiorku do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obierz ze skórki, jeśli są bardzo zabrudzone warto najpierw je umyć, a dopiero potem obierać. Duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały. Wstaw ziemniaki do garnka z wodą, posól i gotuj do pełnej miękkości.

W tym czasie pokrój szynkę w drobną kostkę. Obierz cebulę i pokrój w podobnej wielkości kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedź z wody i zgnieć jeszcze gorące tłuczkiem lub praską do ziemniaków. Wsyp obie mąki oraz dodaj jajko i posiekaną szynkę oraz cebulę.

Suszoną natkę pietruszki od razu dodaj do ciepłych ziemniaków. Dzięki temperaturze aromat z suszonych liści będzie intensywniejszy. Przypraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie na gładką, zwartą masę.

W garnku do smażenia rozgrzej olej roślinny. Za pomocą łyżki nabieraj małe porcje ciasta ziemniaczanego i palcem wskazującym zrzucaj masę na gorący olej. Kształt będzie nieregularny i taki powinien być. Krokiety smaż partiami, aby nie wychłodzić oleju.

Gdy porcja osiągnie jasnobrązowy kolor, krokiety są gotowe. Przełóż na kuchenny ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Krokiety ułóż na półmisku i posyp dekoracyjnie drobno krojonym szczypiorkiem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze