Domowe lizaki

Domowe lizaki

  • 00:20
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g cukru
    • 30 ml syropu malinowego
    • 20 ml soku z cytryny
    • 30 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Silikonowe foremki na babeczki nadziej tuż przy dolnej krawędzi na drewniane patyczki.

2

Do małego garnka wsyp cukier, dolej wody, soku z cytryny i syropu malinowego. Możesz także wykorzystać inne owocowe smaki. Postaw garnek na mały ogień i cały czas mieszając, poczekaj aż cukier się rozpuści.

3

Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i masa stanie się jednolita, wypełnij nią przygotowane wcześniej silikonowe foremki. Patyczek powinien być całkowicie zatopiony w słodkiej masie. Po 2 godzinach od wystygnięcia lizaki można już wyciągnąć z foremek. Foremki nadają się do produkcji następnej partii lizaków.


Komentarze

  • 2015-04-16 nelanela1234

    ok bo ocet to raczej do szczypek trzeba dodac

  • 2015-04-16 Kasia ze Smacznej Strony

    wolimy wersję z sokiem z cytryny :-)

  • 2015-04-15 nelanela1234

    za miast soku z cytryny dodaj lyzke octu na srednim ogniu

  • 2015-02-02 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Przyczyną zbyt dużej plastyczności może być za niska temperatura pomieszczenia, w którym robimy karmel. Lizaki powinny studzić się powoli, gdyż karmel nie lubi zbyt nagłych zmian temperatury.

  • 2015-02-01 moskitek

    niestety nie wychodzi- robiłam 2 razy, nie tężeje, wystygnie ale jest w dalszym ciągu bardzo plastyczne,
    może przy zmianie proporcji byłoby dobre , np 20 ml wody i 15 ml soku malinowego,