Domowe sezamki

Domowe sezamki

  • 00:20
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 szkl. białego sezamu
    • 16 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 180°. Sezam dokładnie wymieszaj z syropem klonowym lub miodem.

2

Wyłóż masę na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. 

3

Zdejmij papier z wierzchu i pokrój sezam nożem do pizzy. Powstałe rowki zleją się trochę w czasie pieczenia, ale i tak ułatwi to późniejsze krojenie sezamków na kawałki. Rozwałkowaną masę przełóż razem z papierem na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 8-10 min, następnie wyłącz piekarnik zostawiając sezamki do całkowitego wystygnięcia w środku.

4

Wystudzone sezamki pokrój jeszcze raz nożem do pizzy i ściągnij z papieru do pieczenia. Przechowuj w suchym pojemniku.


Komentarze