Domowe żelki z soku owocowego

Domowe żelki z soku owocowego

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 ml soku owocowego bez cukru
    • 50 ml płynnego miodu
    • 25 g żelatyny w proszku
    • 50 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Żelatynę zalej wodą i poczekaj, aż spęcznieje.

2

Rozpulchnioną żelatynę przełóż do garnka, dodaj miód i sok, np. malinowy. Możesz wykorzystać soki owocowe o różnych smakach. Ważne, by były klarowne. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Uważaj, żeby nie zagotować płynu.

3

Kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści, rozlej płynną galaretkę do pojemników na lód. Kiedy galaretka wystygnie, schowaj pojemniki do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie żelki są gotowe do spożycia. Wyciągnięcie żelek z pojemnika ułatwi zanurzenie go na sekundę w gorącej wodzie.


Komentarze