Domowy burger z konfiturą pomidorową

Domowy burger z konfiturą pomidorową

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g wołowiny gulaszowej
    • 30 ml oliwy
    • 1 łyżka sosu sojowego 
    • 1 bagietka pszenna
    • 4 plasterki szynki włoskiej
    • 4 plastry sera wędzonego
    • 60 g mieszanki sałat
    • 20 musztardy dijon
    • 60 g pomidorów suszonych z oliwy
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 1/2 ząbka czosnku
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 3 listki bazylii
    • 100 ml wody 
    • szczypta cukru
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wołowinę zmiel w maszynce na średnich oczkach. Przełóż do szerokiej miski i dopraw sosem sojowym, oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj delikatnie, ale nie wyrabiaj zbyt długo, bo burgery będą twarde po usmażeniu. Uformuj okrągłe kotlety o średnicy ok. 10 cm i spłaszcz delikatnie ręką. Odłóż do lodówki na czas przygotowywania dodatków. 

Obierz czosnek i drobno pokrój. Pomidory w oliwie pokrój w paseczki. W rondelku rozgrzej oliwę z zalewy i podsmaż czosnek wraz z pomidorami. Dodaj koncentrat i lekko wymieszaj. Wlej ok. 100 ml wody, przypraw delikatnie solą, cukrem i pieprzem. Gotuj powoli, aż wszystko nabierze konsystencji konfitury. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki oraz poszarpane liście bazylii. Wymieszaj i odstaw. 

Grillową patelnię rozgrzej bardzo mocno i podsmaż wołowe kotlety z każdej strony. W zależności od stopnia preferowanego wysmażenia mięsa, możesz dodatkowo dopiec burgery w piekarniku rozgrzanym do temp 180°. Jeśli kotlet ma być wysmażony, to wystarczy ok. 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Średnio wysmażony wymaga 2–3 minut. Pod koniec pieczenia na każdym burgerze połóż ser wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE, by się przypiekł. Mięso wołowe wymaga ok. 2 minut odpoczynku po smażeniu lub pieczeniu, by soki w środku się uspokoiły. Burgery będą wtedy soczyste. 

Bagietkę pokrój na 3 części i każdą przekrój wzdłuż na pół. Włóż pieczywo do tostera i dobrze zrumień, aby było świeże i chrupiące. Przełóż bagietkę na deskę. Spody posmaruj musztardą dijon i połóż sałatę. Burgery z serem przekrój na pół i połóż na sałacie wraz z szynką włoską i konfiturą pomidorową. Nakryj chrupiącą przykrywką z bagietki. Przebij jeszcze burgera bambusowymi wykałaczkami, aby całość dobrze się trzymała i przełóż na talerz.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze