Domowy dżem truskawkowy

Domowy dżem truskawkowy

  • 03:00
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg truskawek
    • 1/2 kg cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Truskawki umyj, usuń szypułki. Następnie owoce rozgnieć widelcem lub zmiksuj, przełóż do garnka i zasyp cukrem. Przykryj i włóż na ok. 2 godz. do lodówki. Po tym czasie gotuj ok. 1 godz. na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU aż dżem zgęstnieje, możesz dodać kilka łyżek wody, aby łatwiej się gotowały. Ugotowane natychmiast przełóż do wyparzonych słoiczków. Po kilku minutach odwróć słoiczki do góry dnem do czasu aż przestygną. Dżem nadaje się do spożycia zaraz po wystygnięciu. Przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu.


Komentarze