Dorada duszona z warzywami

Dorada duszona z warzywami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 wypatroszona dorada
    • 1 cukinia
    • 3 pomidory
    • 150 g oliwek czarnych
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka mąki
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu
    • 1 płaska łyżeczka świeżo tartego imbiru
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • 1/2 łyżeczki suszonego chilli
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wypatroszoną doradę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie skrop sokiem z 1 cytryny, obsyp solą i pieprzem z wierzchu i wewnątrz. Wierzch ryby obsyp szczyptą cynamonu, imbiru i kminku. Doradę oprósz lekko mąką i smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Warzywa umyj. Cukinię pokrój w półplasterki. Z pomidorów zdejmij skórkę i przekrój każdy z nich na 4 części. Wymieszaj cukinię i pomidora z oliwkami. Na dno garnka do gotowania na parze połóż rybę. Przykryj ją warzywami, a następnie dodaj imbir, cynamon, kminek i paprykę chilli. Posól i popieprz do smaku. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 35 - 40 min. Podawaj z warzywami i kaszką kuskus. Warzywa możesz posypać posiekaną pietruszką.


Komentarze