Dorada po turecku w świeżych pomidorach

Dorada po turecku w świeżych pomidorach

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg dorady
    • 500 g pomidorów
    • 1 cytryna
    • ½ szklanki mąki
    • ½ szklanki oliwy
    • 2 gałązki tymianku
    • 2 liście laurowe
    • ½ pęczka pietruszki
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Doradę oczyść z łusek, usuń wnętrzności, opłucz dokładnie pod zimną wodą i pokrój w dzwonka.

Przygotuj marynatę: do soku wyciśniętego z cytryny dodaj 2 gałązki tymianku i sól do smaku. 

Mocz rybę w marynacie przez 15 min.  Potem obtocz kawałki ryby w mące i smaż na rozgrzanej oliwie, aż kawałki dorady się zarumienią.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Uduś pomidory z 2 łyżkami oliwy, liśćmi laurowymi, posiekaną pietruszką i tymiankiem. Dodaj do pomidorów usmażoną rybę i duś pod przykryciem przez ok. 15 min. Przypraw do smaku solą.

Proponujemy podawać z grzankami czosnkowymi.


Komentarze