Dorada smażona w głębokim oleju

Dorada smażona w głębokim oleju

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 dorada
    • 2 cytryny
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • ½ szklanki bułki tartej
    • ½ szklanki mąki
    • 1 szklanka oleju
    • 3 gałązki rozmarynu
    • 2 łyżki soli
    • przyprawy: pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj marynatę do ryby: zmieloną cebulę wymieszaj z solą i sokiem z jednej cytryny.

Doradę oczyść z łusek, wyjmij wnętrzności i opłucz dokładnie pod zimną wodą. Oczyszczoną rybę włóż do zamkniętego naczynia, polej marynatą, dodaj gałązki rozmarynu. Zamknij szczelnie naczynie i wstaw do lodówki na 3 godz.

Jajko roztrzep ze szczyptą soli i pieprzem. Rybę obtocz w jajku, a następnie w mące wymieszanej z bułką tartą. Smaż w głębokim oleju.  Rybę możesz także upiec w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°.

Przed podaniem rybę skrop cytryną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze