Dorada z grilla z aromatycznym masełkiem

Dorada z grilla z aromatycznym masełkiem

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 wypatroszona dorada
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka masła
    • przyprawy: sól, pieprz

    Masełko orientalne:

    • 1/2 łyżeczki goździków mielonych
    • 1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki chilli
    • 2 szczypty pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 50 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj masełko: miękkie masło (nie stopione) wymieszaj z przyprawami podanymi w składnikach. Zawiń w folię, uformuj rulonik i włóż do zamrażarki na około 30 min. Gdy ryba dojdzie, wyjmij masełko z lodówki, pokrój na plastry i od razu podawaj wraz z rybą i pieczonymi ziemniakami. Przed jedzeniem rybę skrop cytryną. Wypatroszoną doradę dobrze umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Doradę skrop sokiem z 1 cytryny, posmaruj masłem, obsyp solą i pieprzem z wierzchu i wewnątrz. Do środka ryby włóż 1 łyżkę zwykłego masła. Piecz na mocno rozgrzanym grillu przez około 15 - 20 min.


Komentarze