Dorada z kaszą gryczaną w sosie brokułowym

Dorada z kaszą gryczaną w sosie brokułowym

  • 10:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • dorada cała tuszka
    • kasza gryczana
    • brokuły świeże lub mrożone
    • przyprawa warzywko lub kostka warzywna
    • oliwa do smażenia
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie
    • cebula
    • czosnek
    • sok z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Doradę oprawić, umyć i natrzeć przyprawami i ziołami. Do środka włożyć czosnek, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Kaszę zagotować w wodzie z warzywkiem lub kostką warzywną. Brokuły umyć i włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i podgotować kilka minut.

Doradę obtoczyć delikatnie w mące, a nadmiar strzepnąć trzymając rybę za ogon. Smażyć na podgrzanej oliwie na patelni po 8 minut z każdej strony. Można też włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i po 10 min obrócić, wtedy ryba będzie rumiana i chrupiąca.

Z brokułów, które jeszcze nie powinny być bardzo miękkie robimy sos: kroimy je na mniejsze kawałki lub odrywamy pojedyncze różyczki. Smażymy kilka minut w rondelku na łyżeczce oliwy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy, aż cebulka się zeszkli i zalewamy wodą z gotowania brokułów tak, żeby przykryła warzywa. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Podajemy na talerz doradę z plasterkiem cytryny, obok mały kopiec kaszy gryczanej polany sosem z brokułami. Smacznego!


Komentarze