Dorada zapiekana z pomidorkami i parmezanem

Dorada zapiekana z pomidorkami i parmezanem

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 wypatroszone dorady
    • sok z 1 cytryny
    • 400 g pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 100 g sera parmezan
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wypatroszoną doradę dobrze umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop ją sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem z wierzchu i wewnątrz. Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę i połóż do niego ryby. Piekarnik nagrzej do 200° i piecz rybę przez 15 min. Obłóż doradę pomidorkami, posyp bułką tartą i zapiekaj przez kolejne 10 min. Kiedy pomidorki zaczną się lekko marszczyć, wyjmij rybę i wraz z pomidorkami ułóż na talerzach. Rybę posyp parmezanem wymieszanym z posiekaną pietruszką. Podawaj z kawałkami cytryny, bułką lub ziemniakami podpiekanymi ze zmiażdżonym czosnkiem.


Komentarze