Dorsz na warzywnym pęczaku

Dorsz na warzywnym pęczaku

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 450 g dorsza
    • 50 ml oliwy
    • 100 g kaszy pęczak
    • 40 g suszonych pomidorów
    • 50 g marchewki
    • 50 g selera
    • 4 gałązki natki pietruszki 
    • 4 gałązki koperku
    • 50 ml wina białego wytrawnego
    • 300 ml bulionu warzywnego
    • 50 ml śmietanki 30%
    • 1 cytryna
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dorsza umyj dokładnie i wytrzyj w ręcznik kuchenny. Sprawdź czy nie ma ości i ewentualne usuń. Podziel rybę na porcje i przypraw solą, pieprzem oraz polej oliwą.

Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondlu z szerokim dnem podgrzej resztę oliwy i podsmaż warzywa. Dodaj kaszę pęczak  i razem podsmaż. Jak tylko zacznie się szklić, wlej wino i część bulionu, tak aby przykryć kaszę.  Całość podczas gotowania na średnim ogniu mieszaj często. Dolewaj regularnie bulion. Jak tylko kasza zmięknie, zdejmij garnek , przykryj i odstaw na czas przygotowania ryby, aby ziarna ładnie się spęczniały.

Piekarnik rozgrzej do temp. 160˚. Dorsza ułóż na teflonowej patelni bez tłuszczu i odsmaż szybko z każdej strony, aby zamknąć pory. Rybę przełóż do naczynia i obłóż ją plasterkami cytryny. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut.

Koperek drobno pokrój  i dodaj do kaszy. Wlej resztę bulionu i śmietankę. Zagotuj – kasza powinna mieć luźną konsystencję,  a nawet podobną do sosu. Przełóż pęczak na półmisek i dekoracyjnie ułóż dorsza. Dekoruj jeszcze gałązkami koperku. Przełóż do miski i zalej oliwą. Następnie przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem.

Jak tylko buraczki zmiękną, wyjmij z pieca i jeszcze zostaw na parę minut, aby się zaparzyły. Wtedy skórka łatwiej zejdzie przy ich obieraniu. Rozwiń folię i obierz każdego buraka, następnie przełóż do miski.

Cebulkę pokrój w piórka i wymieszaj z buraczkami, dopraw jeszcze solą i pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Odstaw do zamarynowania.

W tym czasie wyjmij halibuta z lodówki i odwiń z foli. Wstaw do piekarnika i zwiększ temperaturę do 180˚. Piecz halibuta przez 15 minut. Buraczki rozłóż na półmisku. Halibuta połóż dekoracyjnie na warzywach i polej danie oliwą orzechową i udekoruj listkami natki i tymianku.


Komentarze