Dorsz pieczony ze śmietaną i sałatką warzywną

Dorsz pieczony ze śmietaną i sałatką warzywną

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg dorsza
    • 6 dag tłuszczu
    • włoszczyzna
    • 1/8 l śmietany
    • 1/8 l wina wytrawnego
    • 2 jajka
    • 2 ziemniaki
    • 2 ogórki kiszone
    • 3 marchewki
    • 5 łyżek majonezu
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rybę dokładnie opłukać, osolić, ułożyć w całości w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec powoli przez 30–40 minut. W czasie pieczenia często skraplać ją winem i wodą.

Gdy ryba jest miękka, zalać ją śmietaną i piec jeszcze przez 5 minut. Wszystkie warzywa ugotować, obrać i posiekać. Dodać do nich majonez, sól i pieprz do smaku. Rybę podawać na półmisku, na którym się piekła wraz z przygotowaną sałatką warzywną.


Komentarze