Dorsz po japońsku

Dorsz po japońsku

  • 00:25
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 filety z dorsza
    • 1 marchewka
    • 1 mały por
    • kawałek świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
    • ½ szklanki wody
    • przyprawy: sól

    sos:

    • 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • ½ strączka papryczki chilli
    • ½ filiżanki wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do szerokiego rondla włóż rybę i wlej do niego wodę, tak aby lekko przykrywała filety. Krótko obgotuj dorsza (5-6 min), a następnie odcedź go za pomocą sita.

Pora, marchewkę i imbir umyj, pokrój na kawałki o długości 3 cm, a następnie pokrój je w cienkie paseczki.

Przygotuj sos: połącz wodę z mąką ziemniaczaną, dopraw pokrojoną w drobną kostkę papryczką i wymieszaj wszystko z sosem sojowym. Tak przygotowanym sosem zalej warzywa.

Włóż do rondla rybę, połóż na niej warzywa oblane sosem i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawaj z ryżem.


Komentarze