Dorsz śródziemnomorski

Dorsz śródziemnomorski

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 3/4 kg filetów z dorsza
    • sól
    • pieprz biały
    • sok z cytryny
    • 50 dag marchwi
    • 3 tosty pszenne
    • 2 pęczki bazylii
    • 10 łyżek oliwy z oliwek
    • 5 dag parmezanu
    • 3 ząbki czosnku
    • 5–7 dag pestek słonecznika
    • 50 ml śmietany kremówki

    Do dekoracji:

    • bazylia
    • kapary
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety opłucz, osusz, podziel na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem białym, skrop sokiem z cytryny. Marchew obierz, umyj, poszatkuj w cienkie plastry. Gotuj ok. 10 min w małej ilości osolonej wody, odcedź.

 Tosty podsusz i pokrój ostrym nożem w maleńką kosteczkę.

Zrób pesto: bazylię opłucz, dokładnie osusz, listki zmiksuj z oliwą, parmezanem, czosnkiem i pestkami słonecznika (warto je podprażyć na suchej patelni). Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułóż marchewkę, na niej filety z dorsza. Polej całość sosem pesto, posyp tostami, zalej śmietaną. Piecz przez 25 min w temp. 200°C. Przed podaniem udekoruj bazylią, kaparami i pokrojonymi oliwkami nadzianymi papryczką.


Komentarze