Dorsz w pikantnej panierce z dipem musztardowym

Dorsz w pikantnej panierce z dipem musztardowym

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g filetu z dorsza ze skórką 
    • 320 g mąki pszennej 
    • 1 jajko 
    • 200 ml piwa jasnego 
    • po 1 papryce jalapeno (zielona i czerwona) 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • 500 ml oleju roślinnego do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz 

    Dip:

    • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
    • 40 ml oliwy z oliwek 
    • 20 ml octu winnego 
    • 1 łyżeczka kaparów 
    • 2 cebulki 
    • 2–3 gałązki natki pietruszki 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier
    • patyczki do szaszłyków

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dorsza dobrze umyj i usuń ewentualne ości. Wytrzyj w kuchenny ręcznik i pokrój na kawałki o szerokości 2 cm. Następnie przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Papryczki pokrój drobno i dodaj do ryby ich większą część. Wymieszaj i zostaw w przyprawach na czas przygotowania ciasta.

W misce wymieszaj piwo jasne z jajkiem i pozostałymi papryczkami jalapeno. Dodaj mąkę (20 g) i proszek do pieczenia. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto wymieszaj rózgą kuchenną – powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany.

Musztardę wymieszaj z oliwą i octem, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą cukru. Natkę pietruszki i kapary pokrój na małe kawałki i dodaj do sosu. Nie wlewaj żadnej wody, dip musi być gęsty, aby trzymał się ryby.

W rondlu z wysokim brzegiem rozgrzej olej. Kawałki ryby obtaczaj w mące i dopiero wkładaj do ciasta. Dzięki temu panierka ściśle będzie przylegać do ciasta i nie zsunie się w trakcie pieczenia. Kawałki dorsza kładź od razu na średnio gorący tłuszcz i smaż przez ok. 3–4 minuty do zrumienienia się skórki. Gotowe odsączaj na papierowym ręczniku.;

Usmażoną rybę pokrój na mniejsze kawałki i nabijaj na patyczki bambusowe po dwie sztuki. Następnie ułóż na półmisku wraz z sosem w miseczce. Na koniec dorsza udekoruj zieloną cebulką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze