Dorsz w sosie szafranowym

Dorsz w sosie szafranowym

  • 01:15
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​1 dorsz (ok. 0,5 kg)
    • 1/2  l wody
    • 1/2 l pietruszki
    • 1/2  marchewki
    • kawałek selera
    • 1/3 cebuli
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 3 ziarna pieprzu
    • 1 listek laurowy
    • 1 czubata łyżka rodzynek
    • 4 plastry cytryny
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 szklanki wina białego
    • 3 łyżki octu winnego
    • 1 łyżka masła do smażenia
    • 1/2 płaskiej łyżeczki szafranu
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • 2 łyżeczki cukru brązowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dorsza spraw, umyj, odetnij płetwy i pokrój w dzwonki (nie wyrzucaj ogona). Dzwonka z dorsza natrzyj solą i skrop cytryną. Włoszczyznę obierz (ale nie krój), zalej wodą, dodaj ogon ryby pozbawiony płetw i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU wraz z solą, cukrem, listkiem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu przez ok. 30 min. Po tym czasie przecedź wywar.

Pokrojonego w dzwonka dorsza włóż do garnka i zalej wywarem. Dodaj plasterki cytryny bez skórki, ocet, rodzynki i gotuj przez ok. 25 min na wolnym ogniu. Tłuszcz rozgrzej na patelni, wsyp mąkę, dodaj cukier i szafran, zalej winem i gotuj około 3 min, a następnie wlej do ryby z bulionem i wymieszaj. Rybę przełóż na półmiski i podawaj gorącą z pieczywem i sałatką z pieczonymi burakami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze