Dorsz w sosie winnym

Dorsz w sosie winnym

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 filety z dorsza
    • 1 cebula
    • 1 marchew
    • garść różyczek z brokuła
    • 200 ml wytrawnego różowego wina
    • 50 g śmietanki słodkiej
    • 50 g masła
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 listek laurowy
    • cukier
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety z dorsza umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny, następnie włóż do woreczka i wstaw do lodówki. Cebulę i marchew obierz, umyj, pokrój w grubą kostkę. Warzywa duś wraz z różyczkami brokuła ok. 10 min na 2 łyżkach masła, następnie zalej połową wina.

Filety dorsza wyjmij z lodówki, posól i oprósz pieprzem. Połóż rybę na warzywach, dodaj listek laurowy i duś pod przykryciem ok. 15 min. Jak tylko ryba zmięknie, wyjmij z wywaru i zawiń w folię, aby utrzymać ciepło. Z wywaru wyjmij listek, dolej resztę wina i wygotuj je do 1/3 objętości. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem oraz cukrem – całość wymieszaj. Rybę ułóż na podgrzanych talerzach i polej sosem.


Komentarze