Dorsz w ziołowym sosie śmietanowym

Dorsz w ziołowym sosie śmietanowym

  • 01:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 sprawiony dorsz
    • 1/2 pęczka: pietruszki, kopru, szczypiorku
    • 2 cebule czerwone
    • 1/2 pora
    • 100 ml śmietany
    • 1 i 1/2 cytryny
    • 1 łyżka oleju do smażenia
    • kilka łyżek masła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Sprawionego dorsza umyj i oczyść z łusek. Rybę natrzyj solą, pieprzem i skrop obficie sokiem z 1 cytryny wewnątrz i na zewnątrz. Następnie zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Cebulę obierz i umyj, pora przetnij wzdłuż, umyj i pokrój w półplasterki. Warzywa wrzuć do rondelka i podsmaż chwilkę na 1 łyżce oleju, dodaj sól i pieprz do smaku.

Rybę zawiniętą w folię włóż do nagrzanego do 220° piekarnika i piecz ok. 20 min. Odchyl folię, obłóż rybę warzywami i masłem. Zmniejsz temp. do 180° i piecz jeszcze ok. 15 min. Koperek, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj śmietanę z sokiem z 1/2 cytryny, dopraw solą i dodaj posiekaną zieleninę. Rybę wraz z warzywami przełóż na talerz i polej ziołowym sosem.


Komentarze