Dorsz z Veracruz

Dorsz z Veracruz

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg filetów z dorsza
    • 1 papryka czerwona (świeża lub marynowana)
    • 10 oliwek nadziewanych papryką
    • ½ kg pomidorów
    • 4 cebule
    • 1 cytryna
    • 2 ząbki czosnku
    • 6 łyżek oliwy
    • 3 łyżki kaparów
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety ryby obmyj, pokrój na duże kawałki, natrzyj solą i skrop obficie cytryną.

W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj w całości obrane ząbki czosnku. Czosnek wyjmij od razu po jego zarumienieniu się, a następnie na tej samej oliwie podsmaż pokrojoną w plastry cebulę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Dodaj do cebuli. Następnie dodaj kapary, pokrojone w plasterki oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE wszystko razem przez ok. 5 min.

Wysmaruj oliwą żaroodporne naczynie. Na dnie ułóż filety i przykryj je przygotowanymi wcześniej warzywami. Zapiekaj wszystko pod przykryciem przez ok. 30 min. Można także dusić rybę razem z warzywami w rondelku lub ugotować ją na parze i ułożyć na przygotowanym z warzyw sosie.


Komentarze