Drobnica smażona z chilli i czosnkiem

Drobnica smażona z chilli i czosnkiem

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 większe drobnice
    • 1 papryczka chilli
    • 3 ząbki czosnku
    • 4 łyżki mąki
    • olej ok 4 łyżki do smażenia
    • przyprawy: sól 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Drobnicę spraw: oczyść z łusek, poodcinaj głowy, dobrze wypłucz. Następnie skrop ryby cytryną, natrzyj solą. Czosnek obierz i pokrój w plasterki, papryczkę wypestkuj i również pokrój w plasterki. 

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i podsmaż czosnek z papryczką chilli (ok. 3 min). Następnie zdejmij z patelni czosnek i papryczkę i przełóż je do miseczki. Na ten sam olej wrzuć obtoczoną w mące drobnicę i smaż ok. 15 min. Kiedy jej skórka stanie się chrupiąca posyp ją odłożonymi wcześniej czosnkiem i papryczką. Podgrzej chwilkę i przełóż na talerz. Podawaj z pieczywem i cytryną.


Komentarze